Cred că entuziasmul creativ, capacitatea rară de a te bucura ca un copil de o jucărie nouă de fiecare dată când prezinți o idee, e o marfă fragilă care se poate deteriora în timp, în funcție de ce fel de oameni întâlnești și de cât de bine știi să folosești sau să te aperi de reacțiile lor. La fel ca entuziasmul tinereții, de altfel.
Avantajul spiritului creativ e că se reface în mod miraculos după fiecare furtună și că iese dintre nori înainte să fii conștient că iar te-ai entuziasmat și că poate ai avea niște watchouturi în legătură cu asta. E în natura noastră să anticipăm și să ne protejăm de posibilele dezamăgiri, întorcând pe toate părțile norii de ploaie care s-au strâns în tolba noastră de experiențe, ca să-i împiedicăm să mai apară data viitoare.
Photo by Samuel Zeller on Unsplash
Dar bucuria de a crea e mai presus de orice frică. Ți-ai dat seama destul de devreme în viață că ești făcut pentru asta. Pentru tine e ca o joacă, nu ca o temă de școală. E un “ia să vedem”, nu un “hai, mami, chiar trebuie?”. Ceva în tine zice de fiecare dată “Hai că de data asta…” și te apuci să meșterești la curcubeie și să visezi la unicorni verzi pe pereți.
Photo credits: laiagorephotography
Momentul în care lovește trăsnetul îndoielilor e când treci pragul giganticului palat de sticlă unde îți imaginezi de fiecare dată că visurile tale vor dispărea ca un fum. Dar de ce îți imaginezi asta?
Pentru că ai câțiva norișori gri în săculeț care zic că sunt șanse (minore, dar sunt) ca acolo sus să te aștepte cineva pe mătură dând rotocoale turnului de Vest (gândindu-se la 999 de feluri în care să-ți demonstreze că unicornii tăi nu există și că în niciun caz nu are de gând – sau buget – să meargă să-i căutați împreună). Deci calculezi destul de repede că nu e cazul să scoți unicornii la joacă azi. Deși ție ți-a plăcut atât de mult să te joci cu ei la tine acasă. Dar lasă, mai bine data viitoare. Acum o să fim serioși și o să povestim doar fișa tehnică a unicornului. Înălțime, greutate, viteză la oră. Și poate și culoare. Dacă e în toane bune.
Dar nu-i păcat?
Mă întreb dacă există o modalitate să-ți închizi bine fricile într-un seif înainte să pleci de la ferma de unicorni și să pornești la drum cu toată bucuria pe care știi bine că o pot da și altora creaturile fantastice din mintea ta și să te concentrezi doar asupra lor când vorbești, nu asupra reacțiilor pe care le anticipezi de cealaltă parte. Pare dificil, dar probabil că primul pas e – ca întotdeauna – să încerci.
Photo by Ian Schneider on Unsplash
Pentru că blogul ăsta a fost creat ca să inspire și să ne smulgă (și pe mine și pe voi) din vârtejul scroll-ului de facebook / instagram pe pilot automat, în care ne lăsăm mintea pradă hazardului și nu unei alegeri conștiențe care s-o antreneze spre creație versus consum de conținut, vă propun azi să facem cunoștință cu:
Așa intră ea în emisiuni, dansând de fiecare dată:
Chiar dacă e prima dată când stă de vorbă cu cineva, emană aceeași fascinație și același entuziasm contagios (“What a joy just to sit next to you“, îi spune Colbert):
Trevor Noah spune că dacă soarele ar fi om, s-ar numi Tiffany Haddish și nu ezită să-i spună că s-a îndrăgostit de ea citindu-i cartea (fiind el însuși stand-up comedian și știind cum e să depășești o copilărie nu tocmai luminoasă ca să faci oamenii să râdă for a living):
Poveste ei despre cum a folosit Groupon pentru o excursie cu barca pe lac, împreună cu Will Smith și Jada a ajuns virală…
…și i-a adus un contract de endorsement pentru pauza SuperBowl (să remarcăm cât de soft e TVCul versus branded content-ul creat de comediantă la Jimmy Kimmel):
Dar cum poate ajunge cineva cel mai vesel unicorn de pe Youtube? În cazul de față, pornind de la depresie. Când avea 23 de ani, terapeutul i-a recomandat lui Tiffany să-și trateze starea printr-un hobby care să-i facă plăcere. Ea a spus că îi place să vadă oamenii râzând. Așa a început cariera ei în stand-up comedy. Până în 2017, când a devenit breakout star al comediei Girls Trip, a trecut prin tot felul de joburi, unul dintre ele fiind Energy Producer la petreceri de Bar Mitzvah. Aici face un demo care ridică tot studioul în picioare.
Ce aflăm din carte și din câteva interviuri e că această ființă magică, plină de scântei creative, care ne readuce aminte cât de plăcut e să-ți dai voie să te bucuri de viață (și pentru tine, și pentru cei din jurul tău), și-a pierdut copilăria și adolescența printre diverse orfelinate, părinți adoptivi dubioși și îndurând diverse forme de abuz.
Dar ce a descoperit ea magic în mintea ei de unicorn e că poate transforma defectele în calități (un neg în frunte, pentru care era numită dirty unicorn de către ceilalți copii, a făcut-o să se rebranduiască drept “ultimul unicorn negru”) și poate schimba inamicii în prieteni (și-a dat seama că singurul fel în care poate scăpa de agresivitatea colegelor de cameră de la orfelinat e să le facă să râdă). Umorul a devenit singura și cea mai puternică armă pe care o avea. Și iat-o acum, mai strălucitoare ca niciodată, prima comediantă afro-americană care a prezintat Saturday Night Live.
Photo credits: Creators of Color
Își amintește acum un secret al meseriei pe care i l-a spus comediantul Richard Pryor la început de carieră: oamenii nu vin la comedy shows să audă despre problemele tale sau despre ce se mai întâmplă în lume, ci ca să se distreze, deci atunci când ești pe scenă, trebuie să te distrezi tu în primul rând, și dacă e amuzant pentru tine, și cei din sală se vor distra.
Hmm, cred că s-ar simți bine sfatul ăsta și în tolba noastră de crescători de unicorni…
M-a bucurat profund să citesc aceste rânduri. Mi-au adus aminte de o lectură mai veche de-a mea. A venit, surprinzător, tot de pe Facebook. Și în acel articol se vorbea despre legătura dintre creativitate și depresie. Chiar dacă multă lume crede că depresia poate duce la creativitate, de fapt povestea stă exact invers. Creativitatea e amplificată de depresie, pentru că un om creativ are tendința de a gândi mai mult. Depresia nu face nimic altceva decât să crească “rumegarea” gândurilor. Un om mai creativ poate ieși mai greu din depresie, dar experiența în sine îi poate deschide niște drumuri noi. Cum pare că s-a întâmplat și cu domnișoara Tiffany.
p.s. Am lăsat și adresa web pentru articolul pe care l-am menționat.
https://creativesomething.net/post/55508909341/the-link-between-depression-and-creativity-and
Ce mărțișor frumos! Vă mulțumesc foarte mult că ați împărtășit cu noi aceste cunoștințe! Ar trebui să vă faceți un blog, ar fi multă lume fericită să vă citească 🙂