FOTOGRAFI

Fotograful-performer, de la “single-frame narratives” la arta portretului

Bună ziua! Astăzi facem cunoștință cu Jordan Matter, un fotograf din New York care a reușit să-și transforme jobul într-un performance de la vizionarea căruia nu mă pot opri (somebody help!). Urmărindu-i evoluția, o să descoperim metode de auto-promo care sunt și eficiente, și fun, dar și o capacitate grozavă de adaptare la nou și o neobosită sete de a crea, care pare a se realimenta permanent de la sine, de-a lungul anilor, pe măsură ce visurile lui devin realitate unul câte unul.

Photo credits: Jordan Matter

Dacă în 2012 se împlinea primul mare vis al fotografului – lansarea primei sale cărți, “Dancers Among Us“, care a și ajuns pe lista de Best Sellers New York Times în prima săptămână de la publicare – acum, în 2018, Jordan așteaptă să sărbătorească primul milion de subscriberi pe Youtube (are 980k) și a promis că o va face printr-un video în care el însuși va dansa în tutu.

E interesant că, ajuns în pragul reprofilării profesionale (de la jucător de baseball și actor către fotografie), Jordan a ajuns în scurtă vreme să lucreze cu o nișă de clienți care aveau frecvent nevoie de fotografii expresive pentru a putea să-și facă jobul: dansatorii și actorii – profesii care solicită mereu portofolii updatate. Deși pare că această carte despre dansatori pare un tool de marketing inventat pentru a atrage atenția viitorilor săi clienți, în realitate totul a fost o mare întâmplare. Jordan avea zero experiență în fotografii de dans, atunci când i-a venit ideea să lucreze la acest proiect.

Photo Credits: Jordan Matter

Jordan nu pare genul de om setat pe business, e mai degrabă un born entertainer. Iar felul în care și-a extins nișa de clienți și a ajuns să aibă succesul de azi are un miez cu totul emoționant: urmărindu-și fiul în vârstă de 3 ani jucându-se cu un autobuz de jucărie și câteva figurine umane. Văzând ce bucurie găseau în a-și trăi viața de zi cu ziomuleții din mâna băiețelului, acea bucurie a micilor bucurii pe care adulții au pierdut-o de mult, Jordan și-a imaginat cum ar fi lumea văzută prin ochii băiețelului, la dimensiuni reale. Participând la un spectacol de dans, și-a găsit imediat și personajele capabile să exprime bucurii cotidiene într-un mod extraordinar, printr-o mișcare care poate spune o întreagă poveste într-un singur cadru fotografic. Așa au început seriile de “single-frame narratives“, după cum le numește NY Times. Albumul de fotografie “Dancers Among Us. A Celebration of Joy in the Everyday” conține fotografii a 200 de dansatori americani voluntari. Trei ani a așteptat Jordan ca vreo editură să zică da acestui album. Primul tiraj s-a vândut în 24 de ore pe Amazon. Alte proiecte de cărți-albume foto au fost începute de atunci și continuă și azi (Dancers After Dark, Tiny Dancers Among Us, Athletes Among Us, Circus Among Us, Uncovered).

Câte “single-frame narratives” poți crea în 10 minute?

Din 2017, la Jordan pe Instagram și pe Youtube, putem vedea seria “10 minutes photo challenges”, un concept pe care și l-a inventat Jordan ca să injecteze puțină adrenalină în ședinețele foto, atât pentru subiect și fotograf, cât și pentru spectatori. Contracronometru, în 10 minute, el își propune să facă numărul maxim posibil de fotografii dinamice, având ca subiect dansatori, contorsioniști, atleți și alți oameni antrenați să facă din mișcare un spectacol. O să vedeți că challenge-ul nu e doar de dragul adrenalinei, ci și din rațiuni practice, pentru că de cele mai multe ori nu are permis foto pentru locațiile alese și e alergat încontinuu de agenții de pază, cam peste tot pe unde merge. Provocarea e să prindă cât mai multe cadre până se prind pazincii și până ajung la el. Dar cu toate astea, Jordan reușește să facă până și din stres un spectacol.

Pentru ca fotografiile din timpul challenge-ului să fie povești într-un singur cadru, Jordan inventează pe loc un mini-brief pentru subiect, în funcție de obiectele sau de contextele pe care le găsește, iar rezolvarea vine spontan, printr-un salt spectaculos, un firebird, un backflip sau un arabesque, care e întotdeauna demn de un Grand Prix. La școală, în supermarket, la mall, în bibliotecă, în metrou, în aeroport, pe Wall Street, fotografiile lui Jordan povestesc cum arată viața noastră interioară pe parcursul emoțiilor pe care le trăim în fiecare zi.

“Nu cred că trebuie să-i dai voie fricii să-ți influențeze procesul creativ. Eu mă prefac că nu există, chiar și atunci când este acolo. Dansatorii sunt cei mai lipsiți de frică oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Chiar modul de viață pe care și l-au ales este lipsit de teamă. Și ăsta e încă un lucru pe care vreau să-l celebrez”, spune Jordan într-un interviu.

În cel mai recent film, Jordan (care susține și workshop-uri în marile orașe ale lumi) a ajuns să transforme micul său experiment compus de obicei din 2-3 oameni (fotograf, dansator și om cu cronometru) într-un adevărat live show, invitând 35 de fotografi să surprindă imagini de Making of în timpul challenge-ului, ceea ce a îmbogățit video-ul final, dar și făcut strecuratul la Selfridge pentru câteva fotografii fără autorizație un pic mai dificil.

Photo Credits: Jordan Matter

Pe instagram, fiecare poză are și o explicație comică, legând emoția cotidiană de ipostaza dansatorului. Iată cum arată, de exemplu, bucuria de a găsi bani pe stradă:

Photo Credits: Jordan Matter

Plictiseala drumurilor cu metroul de la și către știm noi unde:

Photo Credits: Jordan Matter

Lupta pentru un loc în metrou, seara, către casă:

Ciudățenia voioșiei cu care vin unii la școală lunea dimineața:

Versiunea adultă de luni dimineața:

Bucuria de a preda ultima lucrare din anul acesta școlar:

Lenea care te apucă atunci când părinții te pun să-ți cari singur bagajele:

Generația Z descoperind ziarul printat:

Dar și subiecte nemuritoare cum ar fi eternul conflict dintre generații:

Arta portretului

Cu siguranță că inspirația nesecată provine tocmai din pasiunea pentru jobul lui, iar felul în care și-a descoperit misiunea de fotograf este și el o poveste inspirațională în sine. Pe când era doar un fotograf amator, a aflat cât a plătit o prietenă foarte bună pentru o serie de portrete care nu semănau deloc cu ea. În joacă, a reușit să-i facă niște poze de care să fie cu adevărat mulțumită și de acolo totul e istorie. Misiunea asumată de Jordan este aceea de a scoate la suprafață personalitatea fiecărui subiect, în portretele pe care le face. Se pare că felul lui dezinvolt de a fi, empatia, intuiția, ușurința în a deveni rapid foarte intim emoțional cu cineva, îi face pe subiecți să se simtă foarte în largul lor, așa că la final, ei se plac foarte tare în portretele realizate. După cum spune unul dintre clienți: “nu voiam să mă facă să arăt mai frumos decât sunt, voiam ca fotografia să transmită felul în care sunt”. Și a fi capabil să pescuiești personalitatea cuiva pentru a o scoate la lumină într-o ședință foto în care nu toată lumea e super-relaxată și convinsă de propriile farmece, nu mi se pare puțin lucru. Iată un film de promo de pe blogul lui, care ne poate inspira și pe noi data viitoare când le facem 200 de fotografii prietenelor, ca să aleagă 1 pentru instagram:

The Headshot Experience from Jordan Matter on Vimeo.

Există o fotografie care sumarizează credo-ul profesional al lui Jordan. Se numește “Stepping Out with Muy Baby”.

“În multe fotografii, vezi oameni făcând o mulțime de lucruri nebunești. Dar fotografia asta oprește oamenii din cauza intimității. Asta e și dansul. Nu e vorba despre trickuri wow. Este vorba despre a arăta umanitatea în momentele sale simple și frumoase”, spune Jordan.

Photo Credits: Jordan Matter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.