STRATEGI

Citeşti banalități, creezi banalități

Uite ce e. Scrolling-ul ăsta ca mod de viață (living in a “scroll hole“, cum ar veni) – chiar și când ești în preajma altor oameni cu care ai putea comunica prin viu grai, dar preferi să le arăți pe telefon ce mare minune ai mai descoperit (care știi că nu e niciodată o minune, e doar o prostie mai puțin banală decât celelalte prostii peste care dai în fiecare zi) și pe care nu știi dacă ești capabil s-o pui în cuvinte, că n-ai mai încercat de mult să povestești în loc să arăți – mi se pare că ne imbecilizează zi de zi, cu o perseverență de neoprit.

Așa că atunci când am nimerit la prezentarea de la iceefest

“You are what you eat. The creative diet”

mi-am promis că NO MORE!

Damola Timeyin, planner la BBH London, a propus să schimbăm “dieta de Facebook, Fake News și Netflix” care ne lasă “creatively deficient” și să încercăm să ne facem timp şi condiții ca să ne obişnuim să citim lucruri cu adevărat interesante. A propus chiar un mic experiment de Twitter care “să ne curețe mintea” – să postăm vinerea la 3 după-masă o sursă de inspirație cu #CREATIVEDIET, pentru a le oferi celorlalți participanți surse cât mai diverse, la care altfel n-ar ajunge singuri.

Nu mă aștept să participe prea multă lume din România, pentru că #facebook #lene #cemancamazi #cefaceminweekend #nustiu #nuvreau #numipasa #candsetermina #candajungemacasa, dar ce putem lua de aici, e propria pauza de 5 minute de desert creativ, în care să căutăm pe miraculosul internet un ceva deștept care să ne mobileze creierul.

Sir John Hegarty. Photo Credits: Julian Hanford.

Fraza cheie a prezentării a fost sfatul unuia dintre fondatorii BBH (Bartle Boggle Hegarty) – Sir John Hegarty – care a spus că trebuie să fii constant inspirat și că dacă citești rahaturi, o să gândești rahaturi și o să creezi rahaturi (asta în caz că te întrebai de ce ți se întâmplă). Alte sfaturi se găsesc în cartea “Hegarty on Advertising” (2011) și câteva citate interesante din ea pe www.hegartyonadvertising.com (cum ar fi că strategia de business BBH a fost să nu participe la pitch-uri (???) și că funcția de Creative Director i se pare cea mai nesatisfăcătoare și dificilă dintre câte ai putea avea nenorocul să ai (???) și alte ciudățenii).

*IF you read, that is.

Și pentru că știm cu toții că e bine să citești – doar ne-au hăituit în fiecare vacanță de vară cu lecturile suplimentare (sau poate tocmai de aceea, pentru că educația românească o făcea să pară o corvoadă) – dar cu toate astea, rar ne facem timp s-o facem, o să las aici un alt citat din aceeași prezentare, pentru că am sentimentul că dacă cineva reușește să-ți picteze sublim în minte, într-un fel în care să-ți și rămână acolo și să te întorci mereu la el ca la o icoană, motivul pentru care ți-ar face bine să întreprinzi ceva – chiar o s-o faci.

A mind needs books as a sword needs a whetstone –  George R.R. Martin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.